Teollisuusneuvos Teresia Lönnströmin (1895–1986) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 130 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kotimuseossa avautuu 4. toukokuuta näyttely Teresia 130 vuotta – elämä tehtailijana ja mesenaattina. Näyttely kertoo miten Pariisista haaveilleesta muotiopiskelijasta tuli raumalainen metalliteollisuusyrittäjä ja merkittävä taiteen mesenaatti.
Teresia Lönnström johti raumalaista Lönnströmin metalliteollisuusyritystä kolme vuosikymmentä miehensä Rafael Lönnströmin kuoleman jälkeen. Vuonna 1973 hän myi osake-enemmistönsä yhtiöstä ja teki huomattavia lahjoituksia, suurin niistä oli 6,5 miljoonan markan lahjoitus Suomen Kulttuurirahastolle. Testamentissaan hän perusti nimeään kantavan säätiön tukemaan ja edistämään taidetta sekä perusti Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon.
Nykyisin Lönnströmin taidemuseon nimellä toimiva säätiö on vuodesta 2015 toteuttanut suuria nykytaiteen hankkeita yhdessä Suomessa työskentelevien taiteilijoiden kanssa. Taiteilijat valitaan vuosittaisen haun kautta ja Lönnströmin taidemuseo rahoittaa teostuotantoa 100 000 eurolla. Tähän mennessä nykytaiteen Lönnström-projekteja on valmistunut kuusi, seitsemäs on tulossa ensi syksyllä ja kahdeksas julkistetaan kesäkuussa.
Teresian elämän käännekohtia olivat avioliitto kapteeni Rafael Lönnströmin kanssa 1922 sekä toisen maailmansodan syttyminen. Aseseppäkoulun opettajana toiminut Rafael ryhtyi yrittäjäksi ja hänen perustamansa tykistön ampumatarvikkeita valmistanut yritys alkoi kasvaa sotaa edeltävinä vuosina ja sen aikana. Samaan aikaan osui hänen varhainen kuolemansa vuonna 1942.
Teresian tehtäväksi tuli luotsata yritystä sodan loppuun ja seuraavina vuosikymmeninä, jolloin Lönnström-yhtiöistä kehittyi huomattava metalliteollisuusyritys. Yhtiöstä luopumisen jälkeen alkoi elämänvaihe lahjoittajana ja taiteen tukijana.
Kotimuseossa on myös asetettu esille pitkän tauon jälkeen kuvanveistäjä Laila Pullisen muotokuvareliefi Teresia ja Rafael Lönnström. Suomen Kulttuurirahasto tilasi teoksen kunnioittaakseen Teresian tekemää lahjoitusta ja alkuperäinen vuonna 1977 valmistunut pronssireliefi on esillä rahaston tiloissa Helsingissä. Museossa esillä oleva teos on säätiön taiteilijalta tilaama toisinto.
Runsaasti kuvitettu Teresia 130 vuotta – elämä tehtailijana ja mesenaattina -näyttely on esillä kotimuseon toisen kerroksen näyttelyhuoneessa.