Skip to main content

Lönnström-projekti 3

Keskustelu­puisto – Peli yhteisestä maaperästä

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen | 2018–2020

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä on pelinmuotoinen yhteisöllinen nykytaideteos, jossa 21 eri-ikäistä raumalaista on toteuttanut julkisen puiston. Peli toteutettiin kesien 2019–2020 aikana kuutena pelisiirtona. Keskustelupuisto sijaitsee Raumalla osoitteessa Kalliokatu 28–30.

Keskustelupuisto on käytännön tutkielma osallistuvuudesta, ikäryhmien välisestä yhteistyöstä, yhteisöllisestä päätöksenteosta ja julkisesta tilasta. Pelimäinen prosessi alkoi pelaajien henkilökohtaisesta puistoideasta. Jokaiselle pelaajalle arvottiin oma palsta, johon toteuttaa suunnitelmiaan. Kukin pelaaja sai viidessä pelitapaamisessa 200 euroa kerrallaan palstansa muokkaamiseen. Raha oli käytettävä seuraavaan pelitapaamiseen mennessä. Ensimmäisten pelisiirtojen jälkeen pelaajat neuvottelivat sekä yhdistivät ideoitaan, maapalojaan ja rahojaan. Muutokset puistossa tapahtuivat pelin edetessä. Viimeisessä pelitapaamisessa pelaajat saivat yhteisesti käytettäväkseen 14 000 euroa puiston viimeistelyyn.

Puisto on kaikille avoin tila, jossa voi oleskella, nauttia istutuksista, grillata nuotion äärellä tai kisata keppihevosilla. Tervetuloa puistoilemaan!

Tellervo Kalleinen (s. 1975) ja Oliver Kochta-Kalleinen (s. 1971) ovat Ars Fennica-palkittu taiteilijaduo. Usein heidän teoksensa ovat osallistavia. Keskustelupuisto on taiteilijoiden pitkäkestoisin ja ensimmäinen julkiseen tilaan sijoittuva taideteos.

keskustelupuisto.fi

Keskustelupuistosta on julkaistu runsaasti kuvitettu ja projektia seikkaperäisesti kuvaileva kirja, jota voi tilata Lönnströmin taidemuseolta hintaan 25 euroa + toimituskulut. Julkaisu on saatavana myös e-kirjana edulliseen 5,50 euron hintaan.

Tilaa e-kirja

Puiston avajaisia vietettiin 12.9.2020. Avajaisten yhteydessä puisto luovutettiin Rauman kaupungin Wihertoimelle, joka pitää puistoa yllä toistaiseksi. Puistossa on alkanut puistokummitoiminta, jonka puitteissa kuka tahansa voi osallistua puiston hoitoon sovitulla tavalla.

Lue lisää puistokummitoiminnasta

Keskustelupuistosta on tehty maksuton mobiilisovellus, jolla pääsee esimerkiksi puiston tekijöiden opastuskierrokselle, kokeelliseen puistodiskoon tai audiokävelylle.

Lue lisää mobiilisovelluksesta

Haluaisitko ryhtyä Keskustelupuiston puistokummiksi?

Rauman kaupungin Wihertoimi on sitoutunut hoitamaan Keskustelupuistoa, mutta puistossa on käynnissä myös puistokummitoiminta, jonka puitteissa kuka tahansa voi osallistua puiston hoitoon itselleen sopivalla tavalla.

Mitä Puistokummi tekee?

Puistokummi saa itse määrittää Keskustelupuistosta osa-alueen, jota sitoutuu hoitamaan vuodeksi kerrallaan. Se voi olla esimerkiksi yhden kukkapenkin kitkeminen tai viljelylaatikon istutuksista huolehtiminen. Puistokummitoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä oman aikataulun ja jaksamisen mukaan ja sitä voi räätälöidä jokaiselle erikseen.

Puistokummina toimiminen ei edellytä asiantuntemusta puutarhanhoidossa. Lönnströmin taidemuseon yleisötyöntekijä Elina Tiainen toimii Puistokummiohjaajana. Hänen kanssaan Puistokummi sopii, minkä osa-alueen puistosta haluaisi ottaa hoitoonsa. Ohjaaja myös opastaa tarvittaessa käytännön töissä.

Mitä välineitä puistokummi tarvitsee?

Keskustelupuistossa on työkaluvaja, missä on tärkeimmät Keskustelupuiston hoidossa tarvittavat työvälineet. Puiston nurmialueita leikkaa ja viimeistelee Wihertoimi. Työhön sopiva vaatetus sekä työhanskat kannattaa olla. Wihertoimi kuljettaa pois puiston hoidossa syntyneen haravointi-, kitkentä- ja risujätteen sekä huolehtii puistoroskisten tyhjennyksestä ja säännöllisestä puhtaanapidosta.

Ylläpitoon ei mene Puistokummin omaa rahaa, mutta mahdollisista ylläpidon kannalta perustelluista hankinnoista pitää aina sopia etukäteen Kummiohjaajan kanssa. Puistokummilta ei siis edellytetä rahallista panostusta vaan sitoutumista sovitun osa-alueen hoitamiseen.

Työskenteleekö puistokummi yksin?

Puistokummit hoitavat puistoa pääasiassa itsenäisesti omien aikataulujen ja menojen mukaan. Mutta myös yhdessä tekeminen on mukavaa! Puistokummit voivat keskenään sopia yhteisiä tapaamisia puiston hoidon merkeissä. Lisäksi Keskustelupuistossa järjestetään yhteisiä kevät- ja syystalkoita, joihin voivat myös muut vapaaehtoiset puiston hoitajat osallistua. Puistokummien keskinäistä yhteydenpitoa varten on perustettu WhatsApp-ryhmä, jonka avulla viestintä kummien välillä sujuu kätevästi.

Miksi kannattaa ryhtyä puistokummiksi?

Kummitoiminta on mukavaa, virkistävää, yhteisöllistä, aikataulultaan joustavaa harrastamista! On tärkeää räätälöidä sitä niin, että se ei tunnu kuormittavalta. Puistokummitoiminnassa tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Kummien työllä on tärkeä rooli Keskustelupuiston ylläpidossa. Vuoden päätteeksi Puistokummeille järjestetään yhteinen tilaisuus kiitokseksi vapaaehtoisesta työstä.

Mikäli kiinnostuit Puistokummitoiminnasta, ole yhteydessä yleisötyöntekijä Elina Tiaiseen elina.tiainen(at)lonnstromintaidemuseo.fi tai 045-2610502. Keskustelupuistossa järjestettäviin yhteistalkoisiin voi myös aina liittyä mukaan!

Keskustelupuiston puhelinsovellus

Raumalaisten suunnittelema ja toteuttama Keskustelupuisto avautui syyskuussa 2020 osoitteessa Kalliokatu 28-30. Uuden Keskustelupuisto-sovelluksen myötä puisto saa nyt myös digitaalisen ulottuvuuden. Sovelluksen kautta pääsee esimerkiksi puiston tekijöiden opastetulle kierrokselle, kokeelliseen puistodiskoon tai audiokävelylle. Sovelluksen runsaasta valikoimasta voi poimia myös ideoita siitä, mitä kaikkea puistossa voi tehdä. Joitakin sovelluksen toiminnoista voi käyttää vain puistossa liikkuessa, mutta monet toimivat käyttäjän sijainnista riippumatta.

Sovellus avaa ennen kaikkea näkymän yhteistyön kiemuroihin ja oppimiskokemuksiin: Mitä tarvitaan, että joukko kaupunkilaisia saa aikaiseksi yhteisen julkisen tilan? Sovelluksesta löytyvillä videoilla osallistujat kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan kaksivuotisen puistontekoprosessin aikana ja sen jälkeen.

Maksuton Keskustelupuisto-mobiilisovellus löytyy sovelluskaupoista hakusanalla Keskustelupuisto.