Skip to main content

Kodin asukkaat

Teresia Lönnström

1895–1986

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström johti Lönnström-yhtiöitä miehensä Rafaelin kuoleman jälkeen kolmekymmentä vuotta. Alun perin sytyttimiä ja ammuksia valmistaneista yhtiöistä kasvoi sodan jälkeen Rauman suurimpiin kuulunut, monialainen metalliteollisuusyritys. Lähes 80-vuotias Teresia Lönnström myi osake-enemmistönsä Huhtamäki-yhtymälle vuonna 1973 ja teki kaupan yhteydessä merkittäviä lahjoituksia muun muassa Suomen Kulttuurirahastolle. Hän kartutti taidekokoelmaansa vanhemman suomalaisen maalaustaiteen lisäksi myös aikansa nykytaiteella.

Teresia Lönnström oli mukana järjestämässä Lönnström-yhtiöiden sosiaalista toimintaa ja osallistui laajasti hyväntekeväisyys- ja yhdistystoimintaan.

Tyylikkyydestään tunnettu Teresia järjesti mielellään tilaisuuksia ja juhlia kauniissa kodissaan.

Teresia Lönnström kotinsa patiolla 1950-luvulla.

Rafael Lönnström

1892–1943

Kapteeni Rafael Lönnström toimi 1920-luvulla armeijan aseseppäkoulun opettajana ja lyhyen aikaa SAKO:n tehtaan johtajana. Keksijäluonteena hän kehitti ja patentoi tykistön sytyttimiä perustaen liikekumppaniensa kanssa oman yrityksen Oy Sytyttimen vuonna 1929. Hän laajensi toimintaa 1930-luvulla metallialan yrityskokonaisuudeksi, jonka tehtaat rakennettiin Raumalle. Joulukuussa 1943 Rafael Lönnström matkusti Tukholman Karoliiniseen sairaalaan saamaan hoitoa hänellä todettuun jo pitkälle edenneeseen keuhkotuberkuloosiin. Matka jäi hänen viimeisekseen.

Menestyneen teollisuusmiehen kiinnostuksen kohteisiin kuului myös kulttuuri, etenkin kuvataide ja teatteri.

Hän oli itsekin nuorena näytellyt Lappeenrannan näyttämöllä. Ennen kaikkea Rafael Lönnström oli keksijä, joka pääsi toteuttamaan innovatiivisia ideoitaan omien yritystensä kautta.

Else Lönnström-Bech

1911–1988

Else Bech oli Teresia Lönnströmin sisarentytär. Hän muutti Lönnströmin pariskunnan luokse asumaan 1920-luvulla ja tuli perheen mukana Raumalle vuonna 1942. Hän toimi koko työuransa Lönnström-yhtiöissä, yhtiöiden pääkirjanpitäjänä sekä yhtiöiden hallinnossa.

Else Bech seisoi Teresia Lönnströmin tukena Rafaelin kuolemaa seuranneina vaikeina aikoina ja myöhemmin tädin ikääntyessä. Else ja Teresia tekivät yhdessä lukuisia ulkomaanmatkoja, joilla Else pääsi toteuttamaan valokuvausharrastustaan.

Else toimi Teresia Lönnströmin kuoleman jälkeen perustetun Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallituksen ensimmäisenä puheenjohtajana.