Skip to main content

Kokoelmat

Kokoelmiimme kuuluvat taidekokoelma, kotimuseon esinekokoelma sekä Lönnström-yhtiöiden tuotteita sisältävä Lönnström-kokoelma

Taidekokoelma

Taidekokoelma ulottuu ajallisesti 1860-luvulta tähän päivään. Kokoelman vanhin osa koostuu ulkomaisten taiteilijoiden teoksista 1800-luvulta ja on peräisin Teresia ja Rafael Lönnströmin lapsuudenkodeista. Yhteisen kotinsa sisustukseksi Lönnströmit hankkivat sittemmin vanhaa, lähinnä suomalaista maalaustaidetta. Kokoelman vanhempi osa on pysyvästi esillä kotimuseossa osana kodin sisustusta. Sitä edustavat esimerkiksi Elin Danielson-Gambogin, Pekka Halosen ja Hjalmar Munsterhjelmin teokset.

Kokoelman myöhempi osa käsittää suomalaista ja kansainvälistä kuvataidetta 1970-luvulta lähtien. Teresia Lönnström aloitti kokoelman kartuttamisen 1970–1980 -luvun taitteessa, jolloin hän hankki teoksia etenkin suomalaisilta naistaiteilijoilta ja raumalaisilta taiteilijoilta, kuten Marjatta Hanhijoelta, Ulla Rantaselta, Lasse Kempakselta ja Immo Tuomiselta.

Säätiö on vuodesta 1987 lähtien kartuttanut kokoelmaa suomalaisella nykytaiteella Teresia Lönnströmin testamentin hengessä. 2000-luvulla tehtyjä hankintoja ovat muun muassa Kaisu Koiviston, Jasmin Anoschkinin, Ville Anderssonin ja Jaakko Niemelän teokset.

Taidekokoelma on karttuva ja siihen kuuluu noin 350 teosta.

Kuvia taidekokoelmasta

Kotimuseon kokoelmat

Kotimuseon kokoelma muodostuu Teresia ja Rafael Lönnströmin kodin, nykyisen kotimuseon irtaimistosta. Esineitä säilytetään Teresia Lönnströmin testamentin mukaisesti kotimuseossa niiden alkuperäisillä paikoilla. Kokoelma käsittää kodin huonekalut, tekstiilit, valaisimet ja koriste-esineet.

Huonekalut ovat pääosin 1900-luvun tyylihuonekaluja. Koriste-esineisiin kuuluu runsaasti posliinia ja lasia 1900-luvulta. Posliiniesineet ovat pääosin Tanskasta ja Keski-Euroopasta. Lasiesineet ovat eurooppalaista ja suomalaista taidelasia. Esineistöön kuuluu myös lasiesineitä Muranosta sekä kuuluisan italialaisen Veninin lasitehtaan tuotantoa.

Taide- ja koriste-esineiden rinnalla esillä olevat valokuvat, kirjat ja matkamuistot kertovat kodissa eletystä elämästä.

Kokoelmaan kuuluu noin 1150 esinettä.

Kuvia Kotimuseon kokoelmasta

Lönnström-kokoelma

Lönnström-kokoelma koostuu säätiön palveluksessa pitkään työskennelleen Raimo Rosvallin keräämistä Lönnström-yhtiöiden (1929–1984) tuotteista. Kokoelma pitää sisällään myös muita yhtiöiden toimintaan liittyviä esineitä, kuvia ja dokumentteja. Lisäksi Rauman museon kokoelmista on deponoitu pysyvästi yhtiöiden tuotteita Lönnström-kokoelmaan.

Lönnström-yhtiöiden tuotanto ulottui 1930-luvun sotatarviketuotannosta sotavuosien jälkeiseen siviilituotantoon. Lönnström-kokoelma sisältää muun muassa saniteettiarmatuureja, putkistovarusteita, alumiinituotteita, teollisuusketjuja sekä ammuksia ja sytyttimiä.

Lönnström-kokoelmaan kuuluu noin 300 esinettä.

Kuvia Lönnström-kokoelmasta

Kokoelmaohjelma

Kokoelmaohjelma on tarkoitettu käytettäväksi säätiön kokoelmien hallinnoinnin työvälineenä. Ohjelma määrittelee kokoelman luonteen sekä toimintatavat kokoelman parissa. Kokoelmaohjelma ohjaa kokoelmien kartuttamista, säilyttämistä ja hoitamista. Se määrittää kokoelman esillä pitämistä ja saavutettavuutta suhteessa yleisöön, teosten lainaustoimintaa sekä muuta kokoelmatyötä.

Lataa kokoelmaohjelma (PDF)