Lönnström-projekti 4

Kelluva saari

Raimo Saarinen | 2019–2022

Kelluva saari on muotokuva pienestä saaresta. Se on mereen sijoitettava veistos ja ympäristötaideteos, joka on kunnianosoitus luonnon rikkaudelle. Samalla teos tarkastelee nykyihmisen luontokäsitystä ja ympäristöönsä aiheuttamia muutoksia. Massiivinen rakentaminen eri puolilla maailmaa on muuttanut maisemia sekä kasvien ja eläinten elinpiirejä peruuttamattomasti. Mitä voimme rakennetussa ympäristössä enää määritellä aidoksi, alkuperäiseksi luonnoksi?

Kelluvan saaren runko rakentuu kalliota jäljittelevästä betoniponttonista. Keinotekoinen saari on pinta-alaltaan noin 30 neliömetriä ja sen ankkurointi sallii sille pienen keinuvan liikkeen. Saarelle istutetaan oikeita kasveja, ja voimme seurata, menestyvätkö ne yhtä hyvin kuin menestyisivät luonnonvaraisella kallioluodolla. Entä miten eläimet ottavat haltuun ympäristöönsä ilmestyvän uuden saaren?

Väestönkasvu, muutokset ilmastossa ja kaupunkien keskittyminen rannikoille on saanut yhä useamman tahon etsimään uutta tilaa rakentamalla veden päälle. Kelluvat rakennelmat ovatkin vauhdilla laajeneva teollisuudenala ja niillä etsitään ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin. Keinotekoisia saaria on esitetty pelastukseksi maapinta-alan lisääntyvään tarpeeseen.

Kelluva saari ankkuroidaan Fåfängan niemen edustalle kesäkuussa 2022. Museolta on teoksen parhaalle katselupaikalle noin yhden kilometrin kävelymatka.

Raimo Saarinen (s. 1984) on työskennellyt pitkään käyttäen kasveja teostensa materiaalina. Hän opiskeli kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Kelluva saari kartalla

Kumppanit