Selviytymisopas maailmanlopun lapselle on Nastja Säde Rönkön laaja taideprojekti, jossa pohditaan planeettamme epävarmaa tulevaisuutta yhdistämällä mediataidetta, tekstiä ja osallistavaa taidetta. Teoksen lopullinen muoto on suuri videoinstallaatio, joka esitettiin Raumalla Kaivopuiston teollisuusalueella 22.10.–4.12.2022.
Teos on englanninkielinen. Videoiden alkuperäiset tekstit ja niiden suomennokset voi lukea täältä.
Teoksessa kuvitellaan ja unelmoidaan mahdollisia tulevaisuuksia. Sen 26 erillistä videota sisältävät erilaisia näkymiä elämästä jonkin merkittävän muutoksen keskellä. Videot käsittelevät suurista käännekohdista, kriiseistä tai katastrofeista selviytymistä tunnetasolla ja käytännössä. Kokonaisuuden teemoihin voi eläytyä heijastaen niitä omiin tunnetiloihin tai laajemmin käsillä oleviin globaaleihin kriiseihin. Miten voimme valmistautua tuntemattomaan, ja mikä olisi tällaisen tilanteen edellä pelastamisen arvoista? Millaista tietoa ja mitä muistoja haluaisimme välittää tuleville sukupolville, jos edessä olisi peruuttamaton muutos? Millaisessa yhteiskunnassa eläisimme käännekohdan jälkeen?
26-osaisessa videoteoksessa liikutaan määrittämättömissä ajoissa ja paikoissa. Viipyilevän kuvaston lähtökohtia ovat Nastja Säde Rönkön kirjoittamat runomuotoiset tekstit, jotka perustuvat aakkosiin. Jokainen video alkaa joukolla tietyllä kirjaimella alkavia sanoja, jotka johdattavat tekstin, kuvan ja äänimaailman kokonaisuuteen. Tekstit vaihtelevat tyyliltään lempeistä rakkauden osoituksista tieteiskirjallisuutta tai -elokuvia muistuttaviin kuvauksiin, joissa etsitään selviytymiskeinoja maailmanlopun jälkeisessä ajassa. Yksittäiset videot ovat tulvillaan kaipausta, jonka kohteita ovat menneet kokemukset, tapahtumat ja ihmiset. Samalla ne sisältävät konkreettista selviytymistietoa esimerkiksi ravintoon tai lääkitsemiseen liittyen.