Skip to main content

Opettajille

Teemme mielellämme yhteistyötä koulujen kanssa. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Nykytaiteen Lönnström-projektit kouluille

Opastukset ja työpajat

Keskustelupuisto on taiteilijaduo Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen pitkäkestoinen julkiseen tilaan sijoittuva taideteos. Puisto sijaitsee osoitteessa Kalliokatu 28–30. Se on Rauman salainen vihreä keidas, josta huolehtivat Rauman Wihertoimi ja Puistokummit. Vierailulla kerrotaan teoksesta kuvien ja luovien tehtävien avulla. Kierroksella tutustutaan myös Keskustelupuiston mobiilisovellukseen, jota voi itsenäisesti käyttää ja hyödyntää. Puistossa on grillipaikka, joten esimerkiksi makkaran paistaminen on mahdollista, jos tuo mukanaan omat puut ja sytytysvälineet. Opastus soveltuu päiväkotiryhmille ja eri-ikäisille koululaisryhmille.

 • Opastusten hinta on 40 euroa/ryhmä sisältäen materiaalit.
 • Opastuksen kesto on noin tunnin.
 • Opastuksen varaus: yleisötyöntekijä Elina Tiainen, elina.tiainen@lonnstromintaidemuseo.fi
 • Opastus lähtee Keskustelupuiston grillipaikan edestä.

Raimo Saarisen ympäristötaideteos Kelluva saari on suurikokoinen mereen sijoitettu veistos. Se on pinta-alaltaan noin 25 neliömetriä ja sitä kelluttaa betoniponttoneissakin käytetty polystyreenisisus. Teoksen kalliota jäljittelevän ulkokuoren taiteilija on työstänyt käsin läpivärjätystä betonista. Saarella kasvaa puita ja muita kasveja.

Teoksen äärelle Otanlahden Fåfängan niemeen on tarjolla opastuksia koko lukuvuoden ajan. Vierailulla kerrotaan teoksesta kuvien ja luovien tehtävien avulla. Käynnin jälkeen opettaja voi hyödyntää itsenäisesti museon verkkosivuilla olevia, eri ikäryhmille räätälöityjä tehtäviä. Opastus soveltuu päiväkotiryhmille ja eri-ikäisille koululaisryhmille.

 • Opastusten hinta on 40 euroa/ryhmä sisältäen materiaalit.
 • Opastuksen kesto on noin tunnin.
 • Opastuksen varaus: yleisötyöntekijä Elina Tiainen, elina.tiainen@lonnstromintaidemuseo.fi
 • Opastus lähtee Makiksen eli Rauman maauimalan kulmalta osoitteesta Suvitie 2.

Tulossa 2024

Fata Morgana on Milja Viidan kokeellinen elokuva ja kollaasi raumalaisen merenkulun historiasta. Sen kuvamateriaali on kerätty paikallisilta merenkulkijoilta, ja Milja Viita on tehnyt siitä oman elokuvallisen tulkintansa. Elokuvan koululaisnäytös järjestetään 20.9. Rauma-salissa. Myöhemmin elokuva on nähtävillä myös Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon tiloissa.

Elokuvan teemoihin liittyen kootaan tutustumispaketti, jonka voi tilata luokan käyttöön. Paketti sisältää merenkulun historiaan liittyvää tietoa, merellä työskentelyyn liittyviä esineitä sekä tietoa analogisesta filmityöskentelystä. Kontti on käytössänne yhden–kahden oppitunnin ajan. Sen tutkiminen sopii ennakkotehtäväksi ennen elokuvan katsomista, tai purkutehtäväksi elokuvan näkemisen jälkeen. Lisätietoja elokuussa 2024.

Tulossa 2025

Pia Sirén: Big Botanic

Syksyllä 2025 Raumalle toteutetaan Pia Sirénin suuri osallistava veistos Big Botanic. Teos on läpikuultava sääsuojatelineistä tehty rakennelma, jonka sisältä löytyy taianomainen kasvitieteellinen puutarha. Sen kasvit eivät kuitenkaan ole aitoja, vaan mitä arkisimmista materiaaleista rakennettuja: pressuista, telineistä, köysistä ja muista rakennustarvikkeista. Big Botanic on teos, jonka sisällä voi viettää aikaa ja jossa järjestetään tapahtumia. Teoksen yhteyteen suunnitellaan runsaasti tarjontaa eri-ikäisille koululaisille. Ohjelma julkaistaan vuoden 2025 kuluessa.

Tutustu jo toteutuneisiin Lönnström-projekteihin! Ideoimme mielellämme luokallesi sopivia sisältöjä kaikkiin projekteihin liittyen.

Jalkautuvat työpajat

Jalkautuvat työpajat tuovat Lönnströmin taidemuseon yleisötyöntekijän luoksenne esimerkiksi luokkaan tai päiväkotiin Raumalla ja sen lähialueilla.

Kelluva saari -työpaja

Toiminnallisessa työpajassa tutustutaan taiteilija Raimo Saarisen Otanlahdella sijaitsevaan Kelluva saari -teokseen. Ihmetellään ja mietitään, miten teos on tehty? Mistä teos kertoo? Mitä on ympäristötaide? Työpaja sisältää luovia harjoitteita. Toteutamme pajassa myös oman saaren hyödyntäen luonnonmateriaaleja.

 • Ikäsuositus: esikouluikäiset ja 1.–6. -luokkalaiset.
 • Kesto 45 min.
 • Työpajan hinta on 40 euroa sisältäen materiaalit.
 • Työpajan varaus: yleisötyöntekijä Elina Tiainen, elina.tiainen@lonnstromintaidemuseo.fi

Khronoksen talo -työpaja

Toiminnallisessa työpajassa tutustutaan taiteilijaduo IC-98:n Khronoksen taloon, joka on käsitteellinen ympäristötaideteos. Portittomalla teräsverkkoaidalla ihmisiltä suljettu kiinteistö tutkii aikaa ja pohtii sen vaikutusta luontoon ja rakennettuun ympäristöön. Teos sijaitsee Pöytyällä.

Työpajassa syvennytään pohtimaan teosta ja ajan käsitettä toiminnallisten, luovien harjoitteiden kautta. Yleisötyöntekijä avaa työpajassa teoksen tekovaiheita ja kertoo sen nykytilasta.

 • Ikäsuositus: Yläkoulu ja lukio/toisen asteen opiskelijat.
 • Kesto 45min.
 • Työpajan hinta on 40 euroa sisältäen materiaalit.
 • Työpajan varaus: yleisötyöntekijä Elina Tiainen, elina.tiainen@lonnstromintaidemuseo.fi