Överlevnadsguide för ett post-apokalyptiskt barn är ett intensivt allkonstverk som kombinerar mediekonst, text och involverande konst. Verket dryftar vår planets osäkra framtid ur olika synvinklar. I sin slutgiltiga form är det en flerkanalig videoinstallation som visades i Raumo 22.10–4.12.2022.
Verkets språk är engelska, texterna och finska översättningar kan läsas här.
Verket handlar om att fantisera och drömma om möjliga framtider. I verket ingår 26 videor som visar vyer över livet efter en betydande förändring. Videorna handlar om emotionell och praktisk överlevnad efter stora vändpunkter, kriser eller katastrofer. Publiken kan leva sig in i verkets olika teman och projicera dem på egna känslotillstånd eller i vidare mening på vår tids globala kriser. Hur kan vi förbereda oss på det okända, vad är värt att rädda inför ett sådant hot? Hurdan kunskap och hurdana minnen vill vi överföra till kommande generationer om vi står inför en oåterkallelig förändring? Hur ser det samhälle ut som vi lever i efter vändpunkten?
I videoverket med 26 delar rör vi oss i odefinierade tider och platser. Utgångspunkter för det stilla föränderliga bildmaterialet är Rönkkös poetiska texter som bygger på det engelska alfabetet. Varje video inleds med ett antal ord som börjar på en viss bokstav. Orden leder oss in i textens, bildens och ljudets värld. Stilmässigt varierar texterna från ömsinta kärleksförklaringar till science fiction-liknande skildringar där människorna kämpar med överlevnadsproblem i en post-apokalyptisk tid. Enskilda videor är fulla av längtan efter svunna upplevelser, händelser och människor. Men de ger också konkret överlevnadsinformation om exempelvis näring och medicinering.