Skip to main content

Lönnströmprojekt 6

Skönärit

Milja Viita | 2022-2024

Bild: Martti Mankonen

Skönärit (Sjöbjörnarna) är en collagefilm som bygger på sjöfararnas gamla smalfilmer.  Filmen bygger på autentiskt material från 1960–1990-talet som skildrar sjöfararnas arbete. Sjöfolket har gett Milja Viita tillgång till bildmaterial som skildrar hårt arbete under krävande förhållanden, men också sjömansyrkets speciella arbetsmiljö och socialitet. Många av dem som filmat materialet har anträtt sin resa i Raumo hamn.

Finskans skönäri är gammal sjömansslang och betyder sjöman, sjöbjörn.

Materialet samlades in under 2022-2023 i ett omfattande projekt som regissören och Lönnströms konstmuseum initierat för detta specifika syfte. En del av de filmer som används i verket kommer från Raumo sjöfartsmuseums samlingar. Nya fynd har också fogats till sjöfartsmuseets samling. Milja Viita sammanställde filmens cirka tolv timmar långa material, varefter hon gallrat fram det som kommit med i filmen. I projektet har också ingått gediget arkivarbete.

Filmens manus bygger på brev skrivna av den unge Jalmar ”Jallu” Yrjänen som begav sig till sjöss i början av 1900-talet samt på skeppsdagböcker, telegram, tidningsartiklar och intervjuer som Viita gjort med sjöfarare. Som berättare i filmen är Jallu på äventyr bl.a. i norra och södra Afrika, Kina, det arktiska Kanada och Sydamerika. Han finner sin plats i sjömännens krets, tills havsäventyret plötsligt förvandlas till en tragedi. Jallus berättelse tangerar stora frågor kring möten med främmande kulturer, såsom kolonialism och globalisering. Samtidigt behandlar verket dolda människoöden på havet och väntande familjemedlemmar som hemma på torra land varit tvungna att acceptera naturkrafternas obeveklighet och den ständigt närvarande längtan och oron.

Lönnströms konstmuseum ordnade en för publiken öppen premiärvisning av filmen i Rauma-salen fredagen den 20 september 2024. Filmen visades med en 35 millimeters filmprojektor. Instrumentalisten Juho Laitinen spelade under filmen ett stycke för cello som han själv komponerat och Rauman Poikasoittokunta improviserade stämningsmusik under ledning av musikpedagogen Kalle Kataja. Efter den timslånga filmen hölls en diskussion som går djupare in på filmens teman. Diskussionen leddes av filmregissören och kuratorn Mika Taanila.

Milja Viita (f. 1974) är bildkonstmagister 2005 från Bildkonstakademins institution för rum-tidkonst. Hon vann det prestigefyllda Risto Jarva-priset på Tammerfors filmfestival 2019 med filmen Eläinsilta U-3033 (Djurbron U-3033). På det här nya Lönnströmprojektet har Viita jobbat sedan 2022. Verkets tidigare arbetsnamn var Fata Morgana. Milja Viita bor och arbetar i Borgå.

Bild 1. Filmad av Ari Mylly. Återexponerats och solariserats av Milja Viita 2024.
Bild 2. John Konkola
Bild 3. Filmad av Ari Mylly. Återexponerats och solariserats av Milja Viita 2024.
Bild 4. Ari Mylly
Bild 5. Martti Mankonen
Bild 6. Ari Mylly

Milja Viita: SKÖNÄRIT
2024 | 63 min | color | 35mm, stereo | DCP, 5.1 ääni | 1,37:1 | 24 fps

Manus och optisk bildbehandling: Milja Viita
Jallus röst: Aapo Salonen
Bildmaterial: John Konkola, Sakari Leino, Martti Mankonen, Yrjö Mankonen, Ari Mylly, Jukka Salokaarto och Milja Viita
Improviserad blåsmusik: Rauman Poikasoittokunta och Kalle Kataja
Tonsättare: Juho Laitinen
Inbandade röster från hav och hamnar runtom i världen: Matleena Mäkelä, Matti Lahti och Jezreel Limpangog.
Effektljud: Miro Mantere
Ljudplanering: Veli Granö
Färgkorrigering: Pentti Keskimäki
Mentor i arbetet i filmlaboratoriet: Étienne Caire
Visningsteknik (35 mm filmprojektor): Axel Fransberg 

I samarbete med

Filmklipp från Milja Viitas SKÖNÄRIT

Filmklipp från Milja Viitas SKÖNÄRIT

Filmklipp från Milja Viitas SKÖNÄRIT