Skip to main content

Lönnström-projekti 7

Big Botanic

Pia Sirén | 2023–2025

Pia Sirén, Big Botanic.
Luonnos 2023.

Big Botanic on suurikokoinen osallistava veistos, jonka sisään saa mennä ja jonka osaksi voi tulla. Pinta-alaltaan usean sadan neliömetrin laajuinen teos on kaikille avoin oleskelutila, jossa voi viettää aikaa ja osallistua tapahtumiin.

Teos rakennetaan Rauman keskustaan tai sen lähettyville syksyllä 2025, ja kiertävän sirkuksen tavoin se ilahduttaa kaikkia kävijöitään tilapäisesti, noin kahden kuukauden ajan.

Big Botanic rakennetaan sääsuojatelineistä ja läpikuultavista suojapeitteistä. Pia Sirén luo teoksen sisälle ennennäkemättömän trooppisen puutarhan käyttäen pressuja, muoveja, köysiä ja puutavaraa. Teoksen sisällä voi liikkua vapaasti ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia kuten konsertteja ja työpajoja. Veistoksesta tulee elävä ja aktiivinen tila, jossa voi ihailla vähäpätöisinä pidetyistä materiaaleista rakennettua keinotekoisten kasvien runsautta ja osallistua teokseen erityisesti suunniteltuun ohjelmaan.

Teos tarkastelee kysymyksiä rakennetusta ympäristöstä, luonnosta ja luonnollisuudesta. Siinä missä muovi edustaa rumaa ja keinotekoista, luontoon kuulumatonta ja sitä sotkevaa ja tukahduttavaa materiaalia, Sirénin teoksessa materiaalista rakentuu esteettisesti kiinnostava, houkutteleva ja ajatuksia herättävä kasvien maailma. Kasvitieteellistä puutarhaa muistuttava teos tarkastelee nykyihmisen luontosuhdetta ja eksoottisten kasvien herättämää kaipuuta kaukaisen ja tuntemattoman äärelle.

Vaikka teos on hyvin materiaalinen ja fyysinen, Big Botanic on hetkellinen performanssi pikemmin kuin veistos. Kahden kuukauden jälkeen teos puretaan ja se lakkaa siinä muodossaan olemasta. Rakennustelineet palautuvat alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa ja muut materiaalit kierrätetään uudelleenkäytettäviksi taiteilijan tuleviin teoksiin.

Pia Sirén (s. 1982) valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hänet tunnetaan tilallisista veistoksista, jotka ovat kuin teatterilavasteita tai keinotekoisia maisemia. Hänen teoksensa syntyvät taiteen tekemiselle epätavanomaisista materiaaleista: rakennustelineistä, muovipressuista ja muista rakennustarvikkeista. Sirén on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja kansainvälisesti. Hän asuu ja työskentelee Loviisassa.

piasiren.com