Skip to main content

Lönnströmin taidemuseon tehtävä on museota ylläpitävän säätiön perustajan, teollisuusneuvos Teresia Lönnströmin testamentin mukaisesti tukea ja edistää kuvataidetta. Vuodesta 2015 museo on toteuttanut tätä tehtävää nykytaiteen Lönnström-projektien muodossa, rahoittaen jo valmistuneita projekteja yhteensä liki 600 000 eurolla. Työ jatkuu, ja parasta aikaa on käynnissä ideahaku seitsemännelle nykytaiteen Lönnström-projektille. Haku on auki 16.4. asti ja toivotamme kaikki Suomessa työskentelevät taiteilijat tervetulleiksi ehdottamaan uutta, yhteistyössä toteutettavaa teosideaa!

Museo haluaa olla kumppani ja tukija taideprojektille, joka on uutta luova, joka saattaa uusia ihmisiä nykytaiteen äärelle ja jolla voisi tehdä taiteellista ajattelua ja työskentelyä näkyväksi erilaisille yleisöille.

Lönnström-projekteina on tähän mennessä valmistunut viisi teosta. Taiteilijaduo IC-98:n Khronoksen talo, Jani Ruscican Flatlands sekä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Keskustelupuisto olivat moniääninen aloituskolmikko Lönnström-projektien helminauhalle vuosina 2016–2020. Seuraavat kaksi projektia valmistuivat 2022, joka olikin Lönnström-projektien osalta upean tapahtumarikas vuosi. Yleisön nähtäväksi tulivat Raimo Saarisen ympäristötaideteos Kelluva saari ja Nastja Säde Rönkön videoinstallaatio Selviytymisopas maailmanlopun lapselle.

Kuluvana vuonna erityisen intensiivisessä vaiheessa on puolestaan mediataiteilija Milja Viidan kokeellinen elokuva Fata Morgana, joka on järjestyksessä kuudes Lönnström-projekti. Teoksesta on jo tarjolla pieni maistiainen materiaalinäytteen muodossa, mutta valmista elokuvaa saamme odottaa vielä vuoteen 2024. Juuri nyt taiteilija työstää elokuvan kuvamateriaalia, minkä lisäksi elokuvan musiikki- ja äänimaailma alkaa muotoutua. Tähän liittyen keväämmällä on luvassa myös foley-äänten saloihin perehdyttävä työpaja nuorille.

Lönnström-projektit muodostavat erityislaatuisten taideteosten jatkumon, joka houkuttelee pohtimaan myös tulevia käänteitä. Ei siis ihme, että me täällä Lönnströmin taidemuseossa odotamme kovasti näkevämme, millaisia teosehdotuksia taiteilijat tänä keväänä meille lähettävät, ja millaiseen taideprojektiin saamme seuraavaksi uppoutua uuden tekijän kanssa. Odotus palkitaan kesäkuussa, kun jo seitsemäs Lönnström-projekti valitaan ja uusi yhteistyö voi alkaa.

Museonjohtaja Silja Lehtonen

Kuva: Niko Tiainen