Skip to main content

Suomen musiikkioppilaitosten liitto on valinnut Vuoden pedagogiseksi teoksi taiteilija Milja Viidan, musiikkipedagogi Kalle Katajan ja Rauman Poikasoittokunnan välisen yhteistyön, jonka lopputuloksena syntyi musiikki Viidan SKÖNÄRIT-elokuvaan. SKÖNÄRIT on kuudes Lönnströmin taidemuseon rahoittama nykytaiteen Lönnström-projekti, ja se sai ensi-iltansa Raumalla 20.9.2024.

Milja Viita on työskennellyt Rauman Poikasoittokunnan kanssa taideprojektin alusta asti, ja sen viimeisen vuoden aikana pidetyissä työpajoissa nuoret tutustuivat kollektiivisen improvisaation ja yhdessä säveltämisen tapoihin Kalle Katajan johdolla. Työskentely nuoriso-orkesterin kanssa toi SKÖNÄRIT-projektiin ainutlaatuisen yhteisöllisen työskentelyn elementin, jossa luottamus nuorten kykyihin ja positiivinen pedagogiikka olivat keskeisessä asemassa.

Työpajojen rakenne ja niissä käytetyt työtavat ovat poikenneet perinteisen orkesteriharjoituksen kaavasta. Työpajat eivät opettaneet nuorille vain improvisaatiota, vaan myös rohkeutta toteuttaa itseään luovasti eri tavoin erilaisissa muusikon rooleissa: soittajana, studiomuusikkona, kapellimestarina ja säveltäjänä.

Sävellysprojekti huipentui elokuvan musiikillisesti ainutkertaiseen ensi-iltaan syyskuussa. Ensi-illassa nuoret improvisoivat Kalle Katajan ohjauksessa livemusiikkia elokuvaan. Valmiissa filmissä oleva, nuorten jo kerran säveltämä ja nauhoittama ääniraita hiljennettiin uusien liveimprovisaatioiden ajaksi ja orkesteri tuotti elokuvan tarinaan kuljettavaa musiikkia lähes 400-henkisen yleisön edessä. Kuten työpajoissakin, nuoret toimivat ensi-iltaesityksessä kapellimestareina, muusikkoina ja säveltäjinä.

Suomen musiikkioppilaitosten liitto myönsi Vuoden pedagoginen teko -palkinnon Porissa 14.11.2024. Tänä vuonna liitossa on vietetty sävellyksen teemavuotta.

Tutustu SKÖNÄRIT-elokuvaan

Kuva: Jari Laurén.