Skip to main content

Mikä on elokuvien lopputeksteissä vilahtava foley-ääni? Lönnströmin taidemuseo järjestää neljä maksutonta nuorten työpajaa, joissa tutustutaan jännittävään elokuvamaailman työvaiheeseen, foley-äänien tuottamiseen. Työpaja sopii yläkoulu- ja lukioikäisille.

Foley tarkoittaa jälkiäänityksellä syntyviä ääniä, joiden avulla pyritään luomaan elokuviin todentuntuinen äänimaailma. Ääniä tuotetaan usein mielikuvituksellisilla ja yllättävillä välineillä. Esimerkiksi kesäisen heinäpellon suhinaa voi synnyttää VHS-kasettinauhoilla, tai ukkosen jyrinää aaltoilevalla pellillä. Tyypillisiä jälkiäänityksenä tehtäviä ääniä ovat ovien narahtelut ja erilaiset askellukset vaihtelevissa ympäristöissä, aina upottavasta suosta palatsien marmorilattioihin. Entä miten syntyy verenhimoisen vampyyrin päällystakin hulmahdus öisellä kadulla?

Kolme tuntia kestävässä foley-työpajassa luodaan ääniä mediataiteilija Milja Viidan elokuvaan Fata Morgana. Elokuvaan on kerätty raumalaisten merenkävijöiden maailmalla kuvaamia kaitafilmejä. Työpajassa filmikatkelmille suunnitellaan ja toteutetaan ääniä erilaisilla välineillä ja materiaaleilla. Työpajan vetää muusikko ja äänikemisti, liveluuppauksen tienraivaaja Miro Mantere.

Osallistujalla ei tarvitse olla media- tai musiikkitaustaa. Uteliaisuus ja kiinnostus elokuvaan riittää! Työpajan jälkeen osallistujat saavat itselleen tallenteen pajassa syntyvästä elokuvasta äänineen.

Työpajoja järjestetään viikonlopun aikana neljä kertaa, lauantaina 15.4. klo 10–13 ja 15–18 ja sunnuntaina 16.4. klo 10–13 ja 15–18. Yhteen työpajaan voidaan ottaa kuusi osallistujaa ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu mukaan nopeasti!

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: Arja Roivainen, arja.roivainen@lonnstromintaidemuseo.fi, puh. 045 2610 501.

Työpajat pidetään Rauman taidemuseon sisäpihan leivintuvassa, Kuninkaankatu 37 (sisäpiha). Mukaan voi halutessaan ottaa pienen välipalan.

Tutustu foley-äänien maailmaan:
youtube.com/watch?v=wDGcymrVHUg
youtube.com/watch?v=l2WCrXc7J-I&t=16s

Foley-työpajan järjestää Lönnströmin taidemuseo osana nykytaiteen Lönnström-projektien yleisötyötä. Työpaja liittyy Milja Viidan elokuvaan Fata Morgana, joka on järjestyksessä seitsemäs museon tuottama suuri nykytaideteos.

Kuva: Still-kuva, alkuperäismateriaali Super8 filmi, Sakari Leino