Skip to main content

Lönnström-projekti 6

Fata morgana

Milja Viita | 2022-2023

Kuva: Still-kuva elokuvasta Fata Morgana,
alkuperäismateriaali Super8 filmi, Sakari Leino

Fata Morgana on kokeellinen elokuva, joka pohjautuu Milja Viidan yksityisistä kotiarkistoista keräämään, raumalaisten merenkävijöiden työhön liittyvään aineistoon. Elokuvan visuaalista materiaalia ovat merenkulkijoiden maailman merillä kuvaamat kaitafilmit, videot, valokuvat sekä merenkulkijoiden jakamat muistot. Nykypäivää lähestyttäessä aineisto on myös digitaalista, osittain taiteilijan kuvaamaa. Materiaalia kerätään vuosien 2022–2023 aikana.

Taiteilija kokoaa valitusta aineistosta ja sitä lainanneiden henkilöiden haastatteluista oman tulkintansa merenkulun lukuisista tarinoista. Lopputuloksena on syyskuussa 2024 ensi-iltansa saava fotokemiallinen 35mm elokuva.

Rauma on merkittävänä satamakaupunkina ollut lukemattomien jäähyväisten näyttämö. Teoksen teemoiksi nousevat satamakaupungin asukkaiden kollektiivinen viisaus ja ymmärrys luonnon voimasta. Teos koskettelee meren kätkemiä ihmiskohtaloita ja sivuaa ajan kokemisen muutosta, kun perheenjäsentä odotetaan kotiin kuukausia, ehkä vuosia. Merenkulkijat ovat lähteneet kohtaamaan äärimmäisiä luonnonvoimia. Maihin jääneet ovat kokeneet kaipausta, mutta he ovat myös joutuneet miettimään ihmisen ja luonnonvoimien suhdetta.

Projektin yhteydessä tehdään eri tahojen kanssa taiteellista yhteistyötä. Instrumentalisti ja tutkija Juho Laitinen toteuttaa elokuvaan kokeellista urkumusiikkia. Musiikin hahmotusaineiden lehtori Kalle Kataja työstää musiikillisia maailmoja Rauman Poikasoittokunnan A-orkesterin kanssa kapellimestari Anne Lehtomäki-Koskisen johdolla. Elokuvan foley -tehosteäänet tehdään Raumalla nuorille suunnatussa työpajassa muusikko, äänitaiteilija Miro Mantereen ohjauksessa.

Teoksen nimi, Fata Morgana, tarkoittaa kangastusilmiötä, joka esiintyy erityisesti merellä. ”Teosidea on alkanut itää Pohjois-Atlantilla matkustaessani rahtilaivalla Kanadaan vuonna 2018”, kertoo Milja Viita. ”Sumuisen viikon aikana tutustuin valtamerellä raskasta työtä tekeviin, laivalla kuukausikaupalla eläneisiin merenkävijöihin. Heistä monet kertoivat kaipauksesta sekä tuhansien kilometrien päässä odottavista perheistään”.

Milja Viita (s. 1974) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden laitokselta vuonna 2005, jossa hän opettaa tällä hetkellä analogista elokuvaa. Materiaalisuus ja taidokas käsityö ovat hänelle keskeisiä elokuvan teossa ja filmimateriaalin käsittelyssä. Hän voitti arvostetun Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2019 elokuvallaan Eläinsilta U-3033. Milja Viita asuu ja työskentelee Porvoossa.

Koko projekti huipentuu Raumalla live-esitykseen syyskuussa 2024. Tuolloin elokuva yhdistyy sitä varten sävellettyyn ja elokuvanäytöksessä elävänä esitettävään musiikkiin. Teoksesta viimeistellään myös pidempiaikaiseen esitykseen soveltuva installaatioversio ja elokuva festivaalilevitykseen.

Materiaalinäyte
kesto 02´20min
Alkuperäismateriaali/Super8: Sakari Leino, Jukka Salokaarto
Äänet: Matleena Mäkelä, videoääniä eri laivojen komentosilloilta
Editointi ja musiikki: Milja Viita