Skip to main content

Lönnström-projekti 6

Fata morgana

Milja Viita | 2022-2023

Fata Morgana on kokeellinen elokuva, jota varten Milja Viita kerää suomalaisista kotiarkistoista raumalaisten merenkävijöiden työhön ja elämään liittyvää visuaalista aineistoa. Häntä kiinnostavat erityisesti merenkulkijoiden maailman merillä kuvaamat kaitafilmit, filminegatiivit, valokuvat sekä heidän perheidensä saamat ja lähettämät kirjeet. Nykypäivää lähestyessä kerättävä aineisto voi olla myös digitaalista.

Taiteilija tutkii ja työstää lainaamaansa kuva- ja filmimateriaalia Pariisissa toimivan L’ Abominable -elokuvastudion harvinaisella optisella tulostimella. Löydetty materiaali ja sen lainaajien haastattelut määräävät niistä syntyvän elokuvan muodon.

Rauma on merkittävänä satamakaupunkina ollut lukemattomien jäähyväisten näyttämö. Merenkulkijat ovat lähteneet kohtaamaan äärimmäisiä luonnonvoimia, kun kaupungin asukkaat ovat lähettäneet läheisiään merille. Maihin jääneet ovat kokeneet kaipausta, mutta he ovat myös joutuneet miettimään ihmisen ja luonnonvoimien suhdetta.

Teoksen teemoiksi nousevat satamakaupungin asukkaiden kollektiivinen viisaus ja ymmärrys luonnon voimasta. Teos koskettelee meren kätkemiä ihmiskohtaloita ja sivuaa ajan kokemisen muutosta, kun perheenjäsentä odotetaan kotiin kuukausia, ehkä vuosia.

Projektin kuluessa tehdään taiteellista yhteistyötä monien kumppaneiden kanssa. Instrumentalisti, pedagogi ja tutkija Juho Laitinen säveltää elokuvan musiikin, jonka esittää Rauman Poikasoittokunta. Elokuvan foley -tehosteäänet tehdään Raumalla nuorille suunnatussa työpajassa ammattilaisen ohjauksessa. Projekti huipentuu Raumalla dokumentaarisen teatterin muodossa esitettävään erikoisnäytökseen syksyllä 2023. Tuolloin elokuva yhdistyy sitä varten sävellettyyn ja näytöksessä elävänä esitettävään musiikkiin. Näytöksessä kerrotaan elokuvakokemuksen osaksi sulautuvia tarinoita ja muistoja. Teoksesta viimeistellään myös pidempiaikaiseen esitykseen soveltuva installaatioversio.

Teoksen työnimi tulee erityisesti merellä esiintyvästä kangastusilmiöstä. ”Teosidea on alkanut itää Pohjois-Atlantilla matkustaessani rahtilaivalla Kanadaan vuonna 2018”, kertoo Milja Viita. ”Sumuisen viikon aikana tutustuin valtamerellä raskasta työtä tekeviin, laivalla kuukausikaupalla eläneisiin merenkävijöihin. Heistä monet kertoivat kaipauksesta sekä tuhansien kilometrien päässä odottavista perheistään”.

Milja Viita (s. 1974) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden laitokselta vuonna 2005. Materiaalisuus ja taidokas käsityö ovat hänelle keskeisiä elokuvan teossa ja filmimateriaalin käsittelyssä. Hän voitti arvostetun Risto Jarva -palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla vuonna 2019 elokuvallaan Eläinsilta U-3033. Milja Viita asuu ja työskentelee Porvoossa.